Kodaly Zoltán Alapiskola

Dunaszerdahely

  

Elsős leszek

„Az iskola arra való, hogy az ember megtanuljon tanulni,

 hogy felébredjen tudásvágya, megismerje a jól végzett munka örömét,

 megízlelje az alkotás izgalmát, és megtalálja a munkát, amit szeretni fog.”

                                                                                                                     Szentgyörgyi Albert

Tisztelt Szülők!

A beíratás alkalmából a Kodály Zoltán Alapiskola  leendő elsős pedagógusai köszöntik Önöket nagy tudósunk szavaival, melyet egyben hitvallásunknak tartunk.

A járványhelyzet immáron lehetővé teszi, hogy iskolánk megszervezze beíratási programját. A program keretén belül iskola-előkészítő foglalkozást szervez az óvoda nagycsoportosai számára. A nyílt nap keretén belül a leendő elsősök és szüleik ellátogathatnak iskolánkba, megismerkedhetnek az elsős tanító nénikkel és az osztályokban folyó oktató-nevelő munkával.

Tudjuk, hogy ilyenkor a szülőkben felmerül az aggódás, feszültség, a sok fel nem tett kérdés, amit az ismeretlentől való félelem okoz. Ennek eloszlatása érdekében osztjuk meg gondolatainkat.

A legfontosabb a gyermek – célunk olyan osztályközösség kialakítása , ahol a gyermek biztonságban, jól érzi magát, ahol megtanulják tisztelni, segíteni, elfogadni egymást.

Fontos feladatunk az alapismeretek átadása az olvasási-, számolási-, íráskészség fejlesztése, a mozgás és az alapvető emberi értékekre való nevelés, a gyerekek képesség szerinti oktatása, nevelése, mindezt a játék kihasználásával, ami a gyermek természetes tevékenysége.

Feltételezzük, hogy minden szülő azt szeretné, hogy boldog, kiegyensúlyozott elsős gyermeke legyen. Mit tegyen a szülő ennek érdekében?

A legfontosabb, hogy a gyermek örömmel várja az iskolakezdést. Nem szabad fenyegetni, ijesztgetni a gyermeket az iskolával, tanulással. Növelni kell a  gyermekek önbizalmát és önállóságát. A következő fontos feladat a pontos napirend kialakítása, betartatása.

Nagyon fontos, hogy iskolakezdésig játszanak, hallgassanak mesét, számlálgassanak, csoportosítsanak, rajzoljanak, színezzenek, gyurmázzanak és sokat beszélgessenek. Gyakorolják az óvodában elsajátított higiénés szokásokat és önkiszolgáló tevékenységet.

Tisztában vagyunk azzal, hogy minden gyermek más és más. Vannak, akik ügyesebbek, bátrabbak, önállóak és vannak, akik nem. Mi, pedagógusok mindent megteszünk annak érdekében, hogy minden kisgyermek a saját tempójában tudjon haladni és fejlődni.

Próbálunk olyan feltételeket teremteni, ahol a gyermekük kedves, barátságos, családias légkörű iskolában tanulhasson és vidáman, örömmel járnak iskolába, ahol minden kisgyermek megtalálja a saját helyét a közösségben, megtalálja a barátait.

 

Szeretettel várjuk jövendőbeli elsőseinket.

                                                                        Várady Zsuzsanna és Süke Beáta tanító nénik